Tévhitek

cikkek: 

Tévhitek

Szeretnék megemlíteni néhány tévhitet, ami manapság nagyon divatos, de kevés ember érzi át az igazi értelmét a mondatoknak.

Ilyen mondat a "Minden úgy jó, ahogy van". Ez a mondás igaz akkor, ha mindent megtettél a cél érdekében, de mégsem jött össze valami. Akkor valószínűleg jobb, hogy nem sikerült, még ha nem is látod ennek előnyét. A baj ott kezdődik, hogy vannak, akik e mögé a mondat mögé bújva várják a sült galambot. Ez a viselkedés azonban már igen távol áll az ezoterikus gondolkodástól.

Másik népszerű mondat, az "Elfogadok mindent, mert mindennek oka van" Ez egy szinonímája az előző mondatnak. Itt is arról van szó, hogy ha valamin nem tudsz változtatni, azt fogadd el. Az emberek azonban előszeretettel bújnak e kijelentés mögé, ha gyávák megtenni valamit, vagy egyszerűen lusták.

Hermész Triszmegisztosztól a "Amint fent úgy lent, amint kint úgy bent" mondás sokat emlegetett. Ennek sokkal mélyebb tartalma van, mint ahogy elsőre látszik. Ennek magyarázata azonban már filozófiai kérdés lenne. Most csak annyit, hogy erre szokták ráhúzni, hogy "Mindennek ami veled történik te vagy az okozója" Igen ám, de ezzel az emberben kisebbrendűségi érzést és lelkiismeret furdalást keltenek, pedig az eredeti idézetnek pont az lenne a lényege, hogy amilyen harmónia uralkodik az univerzumban, olyan van az emberben is. Tehát a hozzá nem értő ember pont ellenkező hatást vált ki ezzel a mondattal, mint amire valójában szolgál.

Rengeteg ilyen tévhit létezik még, de ezeket tartottam a legfontosabbnak.

Szerző: Sztojka Erika (ezomisztika)