Az ezoterika alapjai

cikkek: 

Az ezoterika alapjai

Megpróbálom tisztázni, hogy mi is az ezoterika valójában.

Vallás vagy életszemlélet?

Biztosan sokan hallottátok már hogy "Mi ez a hülyeség? Biztos megint valami szekta!"

Nehéz összefoglalni, hogy mit is takar valójában, mert szerteágazó, összetett terület.

Ha megnézed a világvallásokat, összehasonlítod, és kiveszed belőle azt ami közös bennük, akkor megkapod az ezoterika alapjait. És mi az ami közös? Az, hogy létezik egy felsőbb erő, hatalom, amit szeretetnek hívunk, és mindenben megtalálható.

Mindegy, minek nevezed. (Isten, Allah, Univerzum, Nirvana)

Ennek ellenére nem mondanám vallásnak, inkább egy életfilozófiának, életszemléletnek.

Ha mindenre úgy nézel, hogy megtalálható benne a szeretet, akkor könyebben tudsz megérteni másokat, illetve az esetleges nehézségeket is könyebben veszi az ember, hiszen mindenben a jót keresi. Az ezoterika kérdése a "miért?"

Az ezoterika másik fontos alapja az Önismeret. Miért van erre szükség? Egyszerű. Hogyan várod el másoktól, hogy szeressenek, ha te nem szereted önmagad? Sokan úgy gondolkoznak, hogy igen, én önző vagyok, de azért szeressen mindenki. Ez így nem működik.
 
Az ezoterikus gondolkodás megkívánja az embertől, hogy megvizsgálja önnön saját tulajdonságait, és amit rossznak talál, azt az ember először önmagán változtassa meg.
 
Ha én nem vagyok hajlandó változtatni, akkor hogyan várhatom el ezt a másiktól?

Persze itt nem szolgaságról és elnyomásról van szó, hanem arról, hogy az ember önmagát elemezze, és amit rossznak ítél saját magában, azt változtassa meg. Sok tévhit kering ezzel kapcsolatban.

Szerző: Sztojka Erika (ezomisztika)